budapest yoga

utthita-haszta-pádángusthászana bé/nyújtott lábú nagylábujjfogás bé

2016. június 09. 11:11 - budapestyoga

bpy_a_utthaszpada.jpg

feszes és puha.

hosszú idő volt ezt megérteni. hogy egy ászanába pontosan annyira feszítem bele magam, mint amennyire belepihenek. hogy egyensúlytól függ minden. erő és könnyedség között. megtartás és elengedés között. nem kell emberfeletti erő. mert ruganyosság nélkül csak eltörök és elszakadok. de nem kell hihetetlen hajlékonyság sem. mert erő nélkül alaktalanná és tartás nélkülivé válok. egyensúly kell. tökéletes középpont a kettő között. gyakorlás közben pedig nincs más dolgom, mint ugyanannyira tologatni arrébb az egyiket, mint a másikat.

mert nincs elengedés erő nélkül. és nincs erő puhaság nélkül. ahogy boldogság sincs küzdelem nélkül. a gyakorlás pedig megmutatja, hogy a boldogság pont annyira élvezetes, mint a küzdelem.

#szeretjük, mert

  • nyújtja a comb és a vádli izmait
  • erősíti a talpat, a láb izmait
  • nyitja a csípőt
  • fejleszti az egyensúlyt

#hogyan

a talajon lévő talpam süppesztem a talajba. a belső bokám emelem, de a külső talpélem, a sarkam és a lábujjaim alatti talppárnám süllyed a talajba. a lábujjam lazán szétterpesztve fektetem csak le. nem kapaszkodom velük. a lábam nyújtva, a térdkalácsom emelem felfelé, a combizmaim feszesen tartom.

az oldalra nyitott/nyújtott lábam talpát pont úgy tolom el magamtól, mintha talajon lenne. különösen a sarkam és a külső talpélemre figyelek. a sarkam tolom erősen el, a külső talpélem viszont húzom vissza magam felé.

a csípőm törekszem párhuzamosan tartani a talajjal, hogy ne dőljön el. illetve ne is csavarodjon kissé kifelé/felfelé. ehhez a kiemelt lábam comját puhán forgatom hátrafele/lefele.

a köldököm erősen szippantom befelé, az alhasam megtartja így a derekam. szegycsonttal nyújtózom felfelé, a bordáim összehúzom, miközben a vállaim szélesen tartom, de lazán engedem lefelé. a talajon lévő lábam oldalán a kezem könnyedén csípőre teszem. a másik kezemmel pedig a nagylábujjamba kapaszkodom, úgy emelem ki oldalra a lábam. mutató-, középső és hüvelykujjal fogom körbe a nagylábujjam.

a tekintetem ellentétes irányban, mint a lábam, a vállam felé irányítom. de igazából orrhegyen van. a tarkóm hosszú, nyújtóztatom felfelé, miközben az állam leengedem.

#fontos

egyetlen kilégzéssel engedem oldalra a lábam, és nézek a másik irányba. belégzéssel ugyanígy egy mozdulat minden középre. ha a csípő ezt még nem engedi, lehet hajlított térddel végezni, a lábszárat fogva.

bpy_a_utthaszpada2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr18789474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása