budapest yoga

a dzsálandhara bandha.

2014. október 20. 17:03 - budapestyoga

és végül elérkeztünk a legfelső, egyben utolsó fontos energia zárhoz: a torok zárhoz. a dzsálandhara bandha ugyancsak a nevéből adódóan a torok területén jön létre. pontosabban a torok és a nyak összepréselésével, amikor az áll a kulcscsontok közötti pici kis mélyedésbe kerül.

a tradíció szerint ez az a bandha, amit a gyakorlónak elsőként el kell sajátítania. ugyanis ez az a zár, ami megakadályozza, hogy túl nagy mennyiségű prána és vér áramoljon fel a fejbe, az agyhoz és a nyaki mirigyekhez. vagyis megakadályozza, hogy túl nagy legyen a nyomás odafenn, mind pránájáma közben, mind ászanázás közben.

ugyan ‘teljes verziója’ ászanák esetében csak a fordított testhelyzetekben jön létre, méghozzá természetesen, magától. de a többi ászana közben is érdemes kisebb mértékben, 'fél verzióban’ fenntartani.

hogy hogyan hozzuk létre: a pránájáma verzióba.

első lépés: a testhelyzet.

természetesen kényelmes, ülő testhelyzet. bármilyen lábtartás megteszi, amiben hosszabban tudsz egyenes háttal ülni: egyenes gerinc, széles mellkas, lapockák távolítanak, váll süllyed hátrafelé/lefelé.

második lépés: a fej előre engedése.

belégzés utáni kilégzéssel, mindenféle erőltetett izommunka meg feszegetés/feszítgetés nélkül, puhán megnyújtóztatva a nyakad, engedd le az állad a kulcscsontok közötti kis réshez. inkább a mellkast, a szegycsontot emeld felfelé, ne a nyakad feszítsd le. legyen a torok puha. a nyakizmok lazák.

valójában ez már maga a dzsálandhara bandha. a torokban létrejön egy izomzár. érzed? baromira nem? hát ezt önmagában felvéve lehet, hogy elsőre nem fogod megérezni. na de hát mire találták ki a fordított testhelyzeteket, ha nem erre…

hogy hogyan jön létre: a fordított testhelyzetekben.

első lépés: a testhelyzet.

természetesen valamilyen fordított testhelyzet. teszem azt: viparíta-karani, a szarvángászana (gyertya) bármelyik verziója, halászana, karnapídászana akár…

második lépés: a megérzés.

szuperjó hír, onnantól kezdve, hogy belehelyezted magad a fentiekből szabadon választott ászanádba, már szerencsére nincs több dolgod, mint figyelni. próbáld meg megérezni a torok, nyak területén létrejött, kissé nyomó érzést. az az a valami, amit keresel: mintha lenne egy szorosabb sál a nyakadon. ez az a valami, ami megakadályozza, hogy elárassza az agyad az a sok visszaáramló vér.

no de… ez még mind nem elég. szükség van ugyanis egy harmadik leírásra is. hiszen az ászanák gyakorlása közben is igyekszünk fenntartani mindhárom bandhát, vagy legalábbis a legfelsőt és legalsót.

tehát… hogy hogyan hozzuk létre: ászanázás közben.

első lépés: a testhelyzet.

értsd úgy: gyakorlás.

második lépés: a bandha létrehozása.

gyakorlás közben igyekezz közelíteni az állat a torkodhoz, mellkasodhoz. hogy így hosszú legyen a tarkó. itt a fejed semmiképp ne menjen előrébb, a tarkó a gerinc folytatása. a fej egy síkban marad, csak az állad húzd lefelé.

természetesen ez az opció nem áll, ha adott ászana totál más fejtartást kíván meg. de azért a nagy átlagra egyébként igaz…

pránájáma közben viszont kötelező. ugye mert amiért mondtam: szabályozza a vér és a prána áramlását a szívhez, a fejhez, a mirigyekhez. emellett tisztíccsa az orrjáratokat. pihenteti az agyat, ezért megnyugtatja, alázatossá teszi az elmét. de ami még ennél is fontosabb: meghosszabbítja az életet.

Szólj hozzá!
Címkék: gyakorlás bandha

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr477424316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása