budapest yoga

marícsjászana a szthiti/álló marícsi póz a

2017. november 19. 20:33 - budapestyoga

bpy_allomaricsi.JPGmilyen érdekes egy dolog az elme. ha csöndesen, kényelmesen lepihensz, és igyekszel elengedni a hétköznapokat, az elme úgy gondolja, ideje játszani. ideje előrángatni sok-sok, jó mélyre elpakolt fölösleges maszlagot, amivel képes lesz másodpercek alatt leharcolni téged. amin majd aztán egész este pöröghetsz a plafont bámulva, kattogva azon, mi volt, lett volna, ha... lesz, lenne, lehetne.

máskor meg, a legelképesztőbb és hihetetlenebb pózkba csavarva magam elhallgat. én meg kiélvezem azt a pár pillanat gondolatnélküliséget. és belelélegzem minden sejtembe. hogy majd ha lepihenek, a testem emlékezzen. mert a test okos. sokszor sokkal okosabb, mint az elme.

talán ez a jógik útja: sejtenként elérni a szamádhit.

#szeretjük, mert

  • lazítja a vállövet
  • javítja az egyensúlyt
  • lazítja a csípő izmait

#hogyan

a talajon lévő talpamon egyensúlyozom. a lábujjaim kényelmesen szétterpesztem a talajon, süppesztem lefelé a sarkam, a külső talpélem és a lábujjak alatti párnát. a belső oldalt viszont húzom fölfelé. a térkalácsom is megemelem, ezzel aktívvá téve a combizmom.

az oldalamnál lévő lábam szorosan behúzom magam mellé. spiccelek, a sarkammal közelítek a combom felé. a térdem pedig a karom/hónaaljam külső oldalára tapasztom. a csípőm igyekszem ellazítani, és inkább a karommal tartani a lábam.

az emelt lábam oldalán lévő karom elölről, a másik hátulról kulcsol. az elől lévő karomnál a vállam előre és lefelé forgatom, a másikat hátrafelé és oldalra. a kezeim összefogom, ahogy elérem. minél szorosabban, annál jobb. az lenne a cél, hogy ne legyen rés az oldalam és a lábam között.

a mellkasomat emelem felfelé, hogy a hátam egyenes legyen. nem szögegyenes persze, de mivel ez álló variáció, itt nem a domborítás a cél, hanem a csípő kerül a fókuszba. fejtetővel is nyújtózom puhán felfelé, hogy segítsem az egyensúlyom.

#fontos

ha a teljes felegyenesedés nem megy, az sem probléma, mivel ennek az álló variációnak van egy olyan verziója is, ahol a törzs derékszögben van a lábbal, vagyis párhuzamos a talajjal. ez esetben nagyon fontos a megtartott alhas, hogy a derék ne fájduljon meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr412605439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása