budapest yoga

a belső om…

2015. január 18. 11:07 - budapestyoga

a brahmarí pránájáma

brahmari.jpg

helyezkedj el egy kényelmes, keresztezett lábú ülőhelyzetbe. nyújtóztasd meg a gerinced egészen farokcsonttól a fejed búbjáig. vállakat gördítsd hátra, majd a lapockáid szélesen engedd lefelé süllyedni. kissé emeld ki a mellkasod, szegycsontod. engedd le az állad, hogy közelebb kerüljön a torkodhoz, és megnyújtózzon a tarkód. a test laza, sehol sincs feszültség.

helyezd a kézfejeid a térdedre, ujjaiddal felvéve a tű mudrát: mutatóujj nyújtva, a többi ökölbe szorítva, hogy a hüvelykujj a tenyeredhez simítsa őket.

hunyd be a szemed. végy pár mély, puha levegőt. lassítsd le a légzésed. minden belégzés hosszú, minden kilégzés egyre lassabb és lassabb.

majd a könyököt megemelve a mutatóujjad segítségével fogd be a füled. ne hallj semmit, teljesen zárd ki a külvilágot.

végy egy nagyon mély légzést az orrlukon keresztül.

majd amilyen lassan csak tudod, kezdd el kilélegezni az orrodon keresztül a levegőt, miközben m hangot zengetsz.

a nyelv lehet lazán, de neki is támaszthatod a nyelved hegyét a szájpadlásodnak.

keresd meg azt a helyzetet, azt a hangmagasságot és -erősséget, ahol úgy érzed, ez az m hang zeng minden arcüregedben, a homlokodban. ne hallj semmi mást. érezd a vibrálását. legyen annyira hangos, hogy a gondolataid se halld közben. engedd, hogy ‘átmossa’ a fejed.

ismételd meg annyiszor, ahányszor csak jól esik.

majd az utolsó kilégzés után engedd vissza lazán a kézfejeket a combra. még mindig kissé lenegedett fejjel, behunyt szemmel engedd, hogy a bhráhmarí légzés átjárja a tested és az elméd. érezd a hatásait.

a bhramarí, 'nagy fekete dongó’ légzés hatására az elme elcsendesül, álmosság lesz úrrá rajtad.

érdemes ezért este, lefekvés előtt gyakorolni. békés és nyugodt környezetben.

variációk: testhelyzet.

természetesen bármilyen más, kényelmes ülőhelyzet is megfelel hozzá. de akár háton fekve is végezheted.

variációk: kéztartás.

a tradícionális mudra ehhez a légzéshez a sanmukhí mudra. vagyis a hüvelykujj segítségével befogod a füled. a középső ujjaddal a behunyt szemed szemhéját puhán húzod lefelé, míg a mutatóujjal lefeded a szemhéj többi részét. a gyűrűsujj az orrlukakhoz kerül: kissé leszűkítve az orrjáratokat a hosszabb és egyenletesebb kilégzés érdekében. végül a kisujj a felső ajakhoz kerül, ezzel érezni lehet a lélegzet áramlását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr67424364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása