budapest yoga

ardha-natarádzsászana/fél táncos póz

2017. december 08. 09:17 - budapestyoga

bpy_ardhanataraj.jpgvalahol nekem a tánc és a jóga közötti határ egészen vékony, talán tényleg csak egy hajszál választja el. mert mindkettő ugyanazokból a dolgokból építkezik: belégzésből kilégzés, légzésből mozdulat, mozdulatból gondolatok nélküliség, gondolatok nélküli mozgó meditáció. talán annyi csak a különbség, hogy a tánc kifelé tükrözi a belső világot, míg a jóga befelé tükrözi az univerzumot.

és talán a kettő között áll a natarádzsásza, amiben létezve megláthatod, hogy ez a kettő, meg a minden: egy.

#szeretjük, mert

  • erősíti a combot
  • nyújtja a csípő izmait
  • nyitja a mellkast
  • javítja az egyensúlyt
  • szép

#hogyan

a talajon lévő talpam belesüppesztem a földbe. a belső bokám erősen emelem, hogy a térdkalácsom a helyére kerüljön. a lábujjaimmal nem kapaszkodom, inkább finoman szétterítem a földön. a térdem nyújtva, a combom minden izma aktív.

azonos oldalon lévő kézzel megfogom a lábfejem. lehet a lábujjak és a boka között, vagy a boka alatt is a lábszár alját, ha már elég hajlékony vagy (én nem...). a lábammal spiccelek, és erősen tolom a lábfejem hátrafelé és felfelé. ez nyitja hátrafelé a mellkasom, és segít az egyensúlyban is.

a mellkasom engedem nyílni, kissé hátrafelé is. de nem törekszem vele a talajhoz, csak amennyire szupernagyon muszáj az egyensúly miatt. a csípőlapátom pedig igyekszem párhuzamosan tartani a talajjal. (igyekszem...) az előre nyújtott kéz is végig, ujjbegyekig aktív. nyújtózom el magamtól előrefelé, és egy picit felfelé, hogy megtaláljam azt az egyensúlyi pontot, ahol a póz szinte magát tartja. és itt lélegzem szép lassan és nyugodtan.

#fontos

amennyire tudsz, törekedj arra, hogy a csípőlapát a talajjal vízszintes legyen. és nem a törzzsel kell közeledni a talajhoz, hanem a lábat emelni. nem baj, ha még nem szuperszép, inkább védd a derekad, és csináld kényelmesen. remekül lehet csalni a falnál, ha az előre nyújtott tenyereddel nekitámaszkodsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9312367129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása