budapest yoga

test

2018. január 15. 11:11 - budapestyoga

a meditáció szíve / kettő

e3f82c38-040a-4284-94cc-daf69144482a.jpeg

a lélegzet puszta figyelésével megtapasztaljuk azt az alapvető igazságot, hogy testünk van. ez persze végtelen triviálisan hangzik, de vajon egy nap folyamán hányszor tudatos az ember a testéről. de legfőképp: tudatos úgy, hogy nem ítélkezik fölötte.

a test feletti szemlélődés során a tudatosság formát ölt. megláthatod, hogy a tested az, ami létezik. és hogy te vagy az, aki él...

az első lépés a testhelyzetek figyelése. egyszerűen csak tudatosítsd: mondjuk 'most járok', 'most állok', 'most fekszem'. vezesd végig a figyelmed ebben a pillanatban a teljes testeden, és figyeld meg belülről. milyen érzete van, milyen a bőrödben lenni, milyen érzés éppen olyan testhelyzetben lenni, ahogy vagy. majd figyeld meg magad kívülről, hogyan töltöd ki a teret, hogyan helyezkedsz el a világhoz képest, hogyan láthatnak mások. majd figyeld meg ezt az egészet, mint egy egység: a tested.

második lépésként tudatosítsd minden mozdulatod: ha lépsz, ha eszel, ha ízlelsz, ha sétálsz, ha elalszol, beszélsz, figyelsz. vagy mondjuk fogat mosol. tudatosíts mindent, amit teszel, ami a létezésed mozzanata. figyeld magad belülről, hogy milyen érzés, hogy mi irányít, hogyan mozdul a test pillanatról pillanatra, akkor is, ha mozdulatlan. figyeld meg magad kívülről, hogyan mozdulsz a térben, hogyan változik a világod minden mozdulattal, hogyan láthatnak mások. majd figyeld az egészet, mint egy egység: a tested.

harmadik lépésként tudatosítsd a tested, mint hús és vér. mint tökéletes összhangja milliónyi sejt működésének. figyeld meg a tested, akár egy gyerek, aki először lát valamit: tapogasd ki a csontjaid, simítsd végig a bőröd, túrj a hajadba. képzeld el, hogyan ver a szíved, hogyan pumpálja a vért az erekbe. hogyan működnek a szerveid. hogyan telítődnek meg a tüdőhörgőcskék... szóval mindent. belülről, mint egy orvos. és kívülről, mint egy festő. majd figyeld meg egységként: a tested.

negyedik lépésként elmélkedj a testedet felépítő anyagi elemekről. a földről: a csontok, az anyag, a keménység. a vízről: a vérről, a sejtek közötti minden folyadékról, a testnedvekről. a tűzről: az emésztés melegéről, a testedből áradó hőről. a levegőről: a lélegzetről, a mozgékonyságról.

végül figyeld meg a tested, mint valami, ami múlandó. ami egyszer véget ér, ami nem működik majd többé. ami szépen lassan az enyészeté lesz. ami elbomlik sejtről sejtre. amiből nem marad más, mint csontok kötege, mígnem az is csak porrá válik. és megszűnik minden: a tested.

ez a te tested: a test űrhajó. a test templom. a test játszótér. lásd olyannak, amilyen. és ne ítéld el: mert pont olyan, ahogyan bánsz vele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr7013558889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása