budapest yoga

éka-haszta-páda-ákarna-dhanurászana/egy kezes nyújtott lábú íjász póz

2017. június 09. 13:33 - budapestyoga

bpy_ws_11.JPG

milyen egyszerű ez.

van egy tested. elkezded mozgatni. és közben persze eldöntöd, hogy kéne működnie. hogy kéne viselkednie. hogy kéne mennie ennek meg annak.

de persze nem úgy megy. hanem ahogy épp.

aztán elkezded megtanulni, hogy a test nem így működik. hogy néha ilyen, máskor olyan. hogy néha megy, néha nem.
aztán ha megtanulsz nem ráfeszülni, nem félni, nem felhúzni magad. hanem csak kipróbálod. megpróbálod. eljátszol a mozdulattal.
akkor a test megmutatja, hogy mikre képes igazából.

a test űrhajó. a test templom. a test játszótér.

a test az élet. mert amit megtanulsz rajta, az a matracon túlra is elkísér.

#szeretjük, mert

  • nyitja a csípőt
  • lazítja a vállövet
  • előkészíti a láb a fej mögé pózokat

#hogyan

a talajon lévő lábam nyújtva tartom, a lábfejem pipál, a sarkam és a külső talpélem nyújtóztatom el magamtól. az alhasam finoman szippantom befelé, a derekam kissé kifelé domborítva, a gerincem pedig hosszan nyújtóztatom fölfelé a fejem búbjáig.

a talajon lévő tenyeremre támaszkodom. a karom teljesen nyújtva, a csípőmmel egy vonalban. az ujjaim elfelé néznek magamtól. a felfelé nyújtott lábam combját minél feljebb fektetem a vállamra, onnan nyújtóztatom el spiccelve a lábujjaim hegyéig az összes izmom.

a másik kezemmel a külső talpélembe kapaszkodom. a karom is nyújtóztatom, amennyire csak tudom, a fejem mögé húzva kissé, hogy a mellkasom ne essen be.

#fontos

ebben a pózban a gerincnek nem kell szögegyenesnek lennie, de a nyújtózás a csigolyák épsége miatt nagyon fontos. ha a láb nem akar teljesen kinyújtózni, az sem baj, jó lesz az hajlított térddel is, amíg nem enged. a fontos, hogy a térd minél közelebb kerüljön a vállövön a nyakhoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr7012581525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása