budapest yoga

zero hero

2018. október 27. 19:33 - budapestyoga

egy interjú gyarmati dettivel

vajon a nejlonszatyor temetô, ami mindenki lakásában ott nyugszik, a tudatunkban is ott van?

elvenni valamit, ami nem kell.

eltenni valamit, ami nem kell.

becsomagolni azt, ami lélegezne.

szerintem ha körülnézünk a világban, pont az látjuk, amit magunkban. mitôl másabb egy folpakba csomagolt banán, mint éjjel egykor kattogni azon, mit mondhattál volna tíz éve annak, akivel már nem is beszélsz amúgy?

én hiszek abban, hogy ha minden nap csak egyetlen apró lépést teszünk önmagunkért, akkor közelebb kerülünk ahhoz, akik lenni szeretnénk. és ha minden nap csak egyetlen apró lépést teszünk a világért, akkor közelebb kerülünk ahhoz, ahol létezni szeretnénk.

nekem minden gyakorlással olyan, mintha minden sejtem fellélegezne. a világ minden sejtje ugyanígy fellélegezhetne, ha nem csak befelé, hanem kifelé is elkezdünk figyelni. ha teszünk azért, hogy ne legy minden lakásban egy nejlonszatyrokkal teli nejlonszatyor.

mert amúgy a tiszta élet tiszta tudatot szül.

d26a91d3-ddee-497e-a487-b5a990d173be.jpg

bpy: Hogyan született a Zero Hero ötlete?

GyD: Tavaly nyáron elutaztunk Horvátországba. Gyerekkoromban nagyon sokat voltam a horvát tengerparton, de nem emlékszem, hogy bárhol kikötöttünk volna a kis gumicsónakunkkal, ott fél órát szedtük volna a szemetet, mielőtt le tudunk ülni. Amikor már a saját családommal utaztam, és a kislányomat, aki akkor volt három hónapos, nem tudtuk lerakni semelyik öbölben úgy, hogy ne lett volna ott egy elúszott Crocs papucs, kupakok, virágcserepek, nejlonzacskók, akkor nagyon elszomorodtam. Nem értettem, hogyan juthattunk idáig.

Aztán 2017 decemberében Balira utaztunk, ahol nagyon sokkoló élmény várt. A vizet még fogmosáshoz sem lehetett használni, nem is nagyon tudtuk volna kikerülni a palackokat, ha nem készülünk rá. Mi nem készültünk. Az ottani kiábrándító helyzet láttán született meg a fejemben a Zero Hero ötlete.

Mikor hazajöttünk, előálltam vele anyukámnak, ő pedig előásott egy kilencvenhatos diktafon felvételt, ahol már akkor is a fák megmentéséről és az állatok szeretetéről beszélek. Már akkor tudtam, milyen küldetéssel érkeztem a világra.

bpy: Hogyan kellene visszakapcsolódni a természetbe?

GyD: Egyéni szinten talán a slow living az, amivel a legjobban vissza lehet térni a természetbe. Szó szerint: lassulj be, állj meg és élvezd, ami körülvesz. A kávét ne kapkodva, elvitelre vidd, hanem ha megteheted, ülj be a kávézóba és idd meg ott. Evéshez ülj le az asztalhoz, és fogyaszd el ott a finomságokat, ne útközben rohanva egyik meetingről a másikra. Tudatosítsd a téged körülvevő világot, és ha valami nem tetszik, és tudsz rajta változtatni, akkor tedd meg. Ez egy csodálatos dolog, ezzel mindenkinek el kellene kezdenie foglalkozni.

Társadalmilag úgy gondoljuk, hogy divattá kellene tenni a természetbe való visszakapcsolódást. A folyamatos kényszeres vásárlás, a materiális dolgok vagy a kapkodás helyett olyan dolog kerülne reflektorfénybe, ami tényleg jó célt szolgál. Szerencsére már most egyre több helyre jut el ez a téma, de jó lenne, ha itt nem állna meg. Szuper kezdeményezés például a szívószálmentes augusztus, de nekünk, akik számára már alap a szívószálmentesség, rejtély, hogy vajon a többi hónap miért nem tud az lenni...

Az emberek sokszor nem értik, hogy mi közünk van mondjuk az Atlanti- vagy a Csendes-óceánhoz. Váltsuk ki a nejlonzacskót, a szívószálat, a PET palackot. Ez oké. De miért?

Mi igyekszünk tudatosítani, hogy minden lépésük számít, nyomot hagy ezen a földön. Vegyük a műanyagot: amikor bekerül a tengerbe, nem bomlik le, hanem mikroműanyaggá válik. Bekerül a halak szervezetébe, a részecskékre rátapadó kemikáliák pedig bekerülnek a sejtjeikbe. A műanyag pusztításának már most látható nyomai vannak, pedig nem vagyunk rászorulva a használatára.

a981e39e-aa3e-4adb-870d-2fdde9557c12.jpg

bpy: Mi a legapróbb lépés, amit bárki megtehet?

GyD: Például meg kell tanulni nemet mondani. A zero waste életmód egyik alappillére, hogy ne vigyél haza repiajándékokat. Hiába nyomják a kezedbe a huszadik műanyag poharat, szemüveget, telefontokot, bármit, amivel operálnak manapság a cégek, meg tudod tenni, hogy visszautasítod.

A vászonszatyor is egy egyszerű megoldás arra, hogy felszámold az otthonodban található nejlonzacskó-temetőt. Amikor csak kicsit tudatosabban odafigyelünk, már megláthatjuk hogy mennyire felesleges még a csomagolást is csomagolásba rejteni.

Amikor mi belefogtunk a hulladékmentes életmódba, akkor egyik napról a másikra találtuk ki vagy vezettük be az alternatívákat a különböző problémákra, és irtottunk ki mindent, amit tudtunk. De kis lépésekben is lehet haladni. Fontos látni, hogy a műanyagot nem csak a hulladékmentesség miatt érdemes elhagyni, hanem nagyon káros hatása van az egészségre is. Én, aki már régóta élek így, amikor bemegyek a boltba már egyből az alternatívát keresem. A műanyag flakon helyett az üveges termékeket szoktam előnyben részesíteni, valamint a piacon szoktam vásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket saját szatyrokba pakolok.

9174e757-fae5-4598-b3ad-d9b437fb5cc6.jpg

bpy: Szerinted a modern felé kellene fordulni, vagy inkább visszatérni a gyökerekhez? Például e-book olvasó vagy könyv, de piac vagy supermarket... Vagy lehet valami egyensúlyt találni?

GyD: A kettőt valahogy ötvözni kéne. Rengeteg dolog van régről, ami egy húsz éves és egy hatvan éves kezében is remekül megfér: például a tejesüveg vagy a fonott kosár. Én úgy látom, hogy sokan azért vesznek számtalan felesleges dolgot, mert követni akarják a divatot, sokszor még akkor is, ha az amúgy nem illik hozzájuk. Ezért törekszünk arra, hogy nem csak minőségi, hasznos, de gyönyörű termékeket is találjanak nálunk a vásárlóink, mert ezek mind divatosak és mellette környezetbarátak is, a használatukkal rengeteg műanyag szemét termelésétől szabadul meg az ember.

bpy: Szerinted lehetséges a száz százalékban hulladékmentes életmód?

GyD: Bizonyos körülmények között megoldható. Itt, városi körülmények között szerintem nehezebb, hiszen valamennyi hulladékot mindenképp termelsz, de ezeket meg tudod szelektíven gyűjteni. Én azt gondolom, hogy nem érdemes a lehetetlent kergetni, mindig lesz egy blokk vagy egy buszjegy, ami szemét lesz. Ha már azt elérjük, hogy műanyagot ne használjanak az emberek, az óriási lépés.

Azoknak, akik most indulnak el a hulladékmentes életmód útján, azt javaslom, hogy legyenek tudatosak. Tudd, hogy annak, hogy miket használsz, milyen következményei vannak mondjuk az egészségedre és a környezetedre.

Gyerekkoromban rengeteget álmodoztam arról, hogy lássam a korallzátonyokat és a bálnákat az óceánban. Ma pedig ijedten látom, hogy nem biztos, hogy lesz erre lehetőségem. Megeshet, hogy tíz-húsz éven belül nem lesz már ott semmi. Félek, hogy ha nem változik valami, akkor mire a lányom akkora lesz, hogy megmutathassam ezeket neki, már nem lesz mit megmutatni. Így is a károk nagy része valószínűleg visszafordíthatatlan, de mi azért még hiszünk abban, hogy mindenki a saját szintjén rengeteget tud tenni. Ha a márkák látják, hogy megcsappan az igény a műanyagba csomagolt termékek iránt, akkor ők is kénytelenek lesznek változtatni, erre pedig csak a vásárlók tudják ösztönözni őket.

712fd623-a304-42d9-862f-001a16a9b28a.jpg*a fotók a Zero Hero csapatának tulajdonai

A sok apró lépés összeadódik és ha mindenki veszi a fáradtságot, hogy aprókat lépjen, talán az unokáinknak már nem kell a partot takarítani Horvátországban vagy világ bármely pontján. Ez mindenkinek fontos kellene legyen. Mindenkinek tennie kellene érte. Nem csak azért, hogy mit hagyunk majd magunk után. Hanem mert mindannyian ezen a bolygón élünk. Nekem ez fontos, és remélem, hogy másoknak is.

bpy: Pedig sokszor hallani, hogy de hát én csak egy ember vagyok. Egy nem számít.

GyD: Erre van egy tökéletes idézet: „Ez csak egy szívószál! – mondta 8 billió ember”. Hát így. Én úgy gondolom, egy ember is rengeteget számít. Sőt, az egyén maga számít a legtöbbet: minden egy emberrel indul el, aki példát tud mutatni. Akár a sorban mögötte állónak a boltban, egy ember is tud inspirálni. Ha megnézzük, egy ember egy év alatt mennyi felesleges hulladékot termel, és ebből mennyi műanyag lenne kiváltható, az reménnyel tölt el bennünket. Egyénként is tudsz tenni. És legyél baromi büszke, mert nagyon menő vagy.

 

# ha érdekel a Zero Hero életmód #

 Zero Hero honlap és webshop

@zerohero a facebookon

➵ és az instagramon

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zero Hero (@zeroherohungary) által megosztott bejegyzés,

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr8614279747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása