budapest yoga

ardha-matszjéndrászana variáció/fél halak királya póz variáció

2017. július 07. 07:07 - budapestyoga

img_9025.JPGnéha elnevetem magam. belecsavarodom egy pózba, próbálok lélegezni, figyelni, de nem ráfeszülni. elképzelem, hogy nézhetek ki kívülről. miközben belül próbálok elengedni mindent. minden gondolatot, minden érzést, mindent, amire az itt és mostban nincsen szükségem. igyekszem nem ráfeszülni a testérzetekre, a légzésemre, a tekintetemre. igyekszem létezni. és az abszurd, áthajtogatott, kicsavart pillanatban várom a megvilágosodást.

de többnyire csak nevetni tudok.

mert a nagy sok igyekvés közben csak az igyekvést magát felejtem el elengedni. azt a végtelen koncentrációt, amivel benne tartom magam magamban. pedig ha elengedem, ha csak engedem magam létezni benne, az abszurd kicsavart mostban, akkor megtörténik.

#szeretjük, mert

  • frissíti és nyugtatja az idegrendszert
  • rugalmassá teszi a gerinc melletti izmokat
  • frissíti a gerincvelő vérellátását
  • nyújtja a külső comb- és farizmokat
  • oldja a feszültségeket a vállövben
  • serkenti a belső szervek működését

#hogyan

mindkét ülőgumóm lenn tartom a talajon. a lenn lévő lábam kényelmesen hajlítom magam mellé, a sarkam az ülőgumóm mellé kerül, de nem ülök rá. a másik lábam keresztbe teszem, a talpam a térdem mellé a talajra. lesimítom a teljes talpam, és aktívan tartom, ez segít lenntartani az ülőgumókat.

legalsó csigolyától a legfelsőig nyújtózom erősen fölfelé, hogy a csigolyák ne egymáson tekeregjenek, hanem legyen közöttük kényelmes tér a mozgásnak. az alhasam puhán szippantom befelé, és a szegycsontommal finoman nyújtózom előre és felfelé, hogy a mellkasom ne essen be. igyekszem nem hátradőlni.

a felül lévő lábam külső oldalán kersztül nyújtom hátra az ellentétes oldalon lévő karom, míg a másikat a hátamon simítom végig, és összekulcsolom a két kezem. a karom igyekszem inkább a combomnál hátranyújtani. az a vállam előrefelé csavarodik kissé, a másik pedig hátrafelé. de igyekszem a kettőt egy vonalba hozni, párhuzamosan a talajjal.

a tarkóm hosszú, hátrafelé nézek.

#fontos

gerincpróblémák esetén inkább a másik irányba csavarjunk, tehát azonos láb és kéz kulcsolódik. fontos, hogy mindkét ülőgumó lenn maradjon, mert ha valamelyik felemelkedik, asszimetrikus lesz a gerinc. a felfelé nyújtózás pedig szuperfontos, hogy ne torlódjanak a csigolyák.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr7812640433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása