budapest yoga

világos megértés

2018. február 11. 11:11 - budapestyoga

a meditáció szíve / hét

bpy_satipatthana.JPG

minden döntés előtt van egy pillanat. amikor megáll az idő. nincs hang. nincs illat. nincs fény. nincs semmi. se gondolatok. se érzések. minden megáll. és csak vársz. ezeket a pillanatokat kell megtalálni. azért figyelsz. hogy lásd. hogy elkapd. hogy kiterjeszd. hogy urald. hogy aztán te döntsd el, mi legyen. akkor és ott.

a puszta figyelem egy meditatív állapot. de figyelni passzív dolog. élni nem az. ahhoz, hogy a meditáció egy passzív állapotból aktív cselekvéssé váljon: a figyelemből tovább kell lépni a megértés felé: értsd meg, mi az, ami veled történik. mit és miért teszel. merre haladsz, merre szeretnél.

az életünk során hány olyan pillanat van, amikor letérünk az útról. amikor a nyílegyenes ösvény helyett a szerpentint választjuk. és nem mindig azért, mert az mókásabbnak tűnik. sokszor már ott elakad a dolog, hogy az ember azt sem tudja, mit akar igazán. hogy egy-egy cselekedetének mi a célja. nemhogy az egész életének.

sokan úgy élnek, hogy sodródnak. hagyják, hadd vigye őket az ár arra, amerre akarja. ezt is lehet. de nem ezt jelenti a mostban létezni. a jövő, attól, hogy még nem létezik a mostban, nem jelenti azt, hogy nem is fog. nincs olyan, hogy nincs következmény. nincs olyan, hogy nincs felelősség. sokkal nehezebb, de sokkal szebb is úgy lázadni, hogy közben betartjuk a szabályokat. mert úgy lázadni, hogy leszarunk mindent, nem nagy szám. az mindenkinek megy.

ha csak figyelsz, nem mész semerre. nem haladsz. de az út nem véletlenül út, és nem egy pont. van eleje, és van vége, még akkor is, ha körbe-körbe mész. ha elkapod a pillanatot, a te pillanatod. akkor lép képbe. értsd meg, mi az, ami történik. értsd meg, mi a cél. értsd meg, mi lesz, ha cselekszel. mik a következményei. merre vezet majd: a célod felé, vagy csak egy újabb kanyar lesz a szerpentinen.

ha elkezded megérteni, akkor az életed érted meg. önmagad, a természeted, a tudatod. a cselekedeteid ura lehetsz. ami persze kemény, mert így nem lesz senki, akire rákenhetnéd a dolgokat. akit hibáztathatnál. mert minden a te felelősséged lesz. de nem ezt jelenti embernek lenni…?

ha uralod a döntéseid, a tetteid, az lesz a legnagyobb kulcs a megvilágosodás felé. mert amikor majd megérted, hogy az életed minden pillanata egyenlően fontos, és hogy mind terajtad múlik, akkor megérted, hogy az élet maga a meditáció, és a megvilágosodás csakis rajtad múlik.

nincs senki és semmi, ami megadhatja neked. aki megteheti helyetted. nincs akadály, nem kell várnod semmire vagy senkire. nincsen majd. most van. benned van. a megvilágosodás ott van. mindig is ott volt. csak arra kell fordítanod a figyelmed, és megértened.

'vigyázz a gondolataidra és az érzelmeidre most, hogy megismerted az igazi arcukat.

üdvözöllek a másik világban.'

runi, blueberry

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3213566667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása