lassan három napja esik. ami zabkását jelent.
nekem az ősz mindig zabkását jelent. az egész akkor kezdődött, amikor néhány éve ősszel nem volt nagyon pénzem semmire. pár hónapon keresztül szinte minden nap zabkását ettem. valahogy mégsem untam meg. szerintem nem is lehet...
egyszerű étel, isteni az íze, és a végtelenségig lehet variálni.
a másik szerelem a friss füge. bár igyekszem tartani magam a makro elveihez, és csak helyi termelésű, friss gyümölcsöt enni. és tudom, igazából füge is terem itthon... de a bolti az bolti. akkor is, a füge meg füge...
ez a zabkása annyira isteni lett... egyszerűen tökéletes. épp egy ilyen esős vasárnap reggelre való.
{fügés-banános zabkása}
egy adag
előkészületek: 5 perc
elkészítési idő: 5 perc
várakozási idő: 5 perc
#mit
fél bögre zab (én vegyesen nagyszemű zabot, kisszemű zabot és korpát használok)
egy evőkanál kókuszreszelék
egy teáskanál fahéj
egy teáskanál pirított lenmag
fél banán
egy füge
#hogyan
a zabot és a kókuszt szárazon pirítom egy pici edényben úgy két-három percig. általában az illatából tudom, mikor jó: ha isteni gabona és pirított kókusz illat van, kész. de érdemes megnézni a zabszemeket is: egy-egy szemet az ujjbegyeimmel összefogok, és ha már annyira forró, hogy hamar el is kell dobni, jó is.
egy tányérba öntöm, rászórom a fahéjat. annyi forró vizet öntök rá, hogy úgy egy ujjnyival magasabban ellepje. így hagyom öt percre. néha érdemes átkeverni, hogy mindenhol egyenletesen megszívja magát a zab.
felszeletelem a banánt és a fügét, és elrendezgetem a tetején. majd megszórom pirított lenmaggal. meg persze még egy kis fahéjjal... isteni.