mindig is imádtam tésztát gyúrni. mert él, lélegzik.
szerintem fontos, hogy az ember élő ételt egyen. és bárki bármit mondjon, a kenyér nagyon is az. meg persze a kalács is. minden, ami élesztős.
idén megígértem a szerelmemnek, hogy sütök igaziigazi, fincsi foszlós kalácsot nyúlnapra. ez a szépség lett belőle. foszlósnak foszlós, az nem kérdés...:D
{foszlós kalács}
előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 20 perc
kelesztési idő: 45 perc
sütési idő: 20-30 perc
#mit
két deciliter langyos bio tej
fél kávéskanál nyírfacukor
tizenkét dekagramm élesztő
harminc gramm teavaj megolvasztva
háromszázötven gramm bio fehérliszt
egy darab tojás
öt teáskanál barnarizs szirup
egy csipet só
#hogyan
fél deciliter langyos tejben elkeverem az élesztőt, a nyírfacukrot és két evőkanál lisztet. meleg helyen hagyom a kovászt szépen növekedni úgy tíz percig.
fakanállal a tojás háromnegyedét elkeverem a barnarizs sziruppal és a csipet sóval. ehhez hozzákeverem a kovászt, aztán a maradék tejet.
elkezdem beleszitálni a lisztet kanalanként, miközben folyamatosan kevergetem. nagyjából a háromnegyedét adom hozzá.
aztán elkezdem kézzel gyúrni, a maradék lisztet hozzá adogatva. veszi fel rendesen, lehet kicsit többet is, de maradjon mindig kicsit ragacsos, mert csak akkor lesz foszlós a foszlós kalács...
alálisztezve, a tetejét is leszórva fél órát hagyom meleg helyen növögetni. aztán három részre osztom, és hosszú 'fonalakat' sodrok belőlük. összefonom őket, majd a végeit aláhajtogatom. beteszem a tepsibe sütőpapírra, és kelesztem még nagyon kényelmes tizenöt percig.
a maradék tojással lekenegetem alaposan a tetejét, majd beteszem sülni száznyolcvan fokos, légkeveréses, előmelegített sütőbe. nekem szó szerint húsz perc alatt kész lett. nem kellett több. de gondolom sütője válogatja...
gyönyörűszépséges...
#megjegyzés
vegán verzióhoz vaj helyett kókuszzsír, tej helyett mandulatej. a tojás a tésztából kihagyható, a tetejét pedig cukros vízzel is le lehet kenegetni, persze kicsit kevésbé lesz fényes.