budapest yoga

úrdhva-dandászana/fél fejenállás

2016. november 16. 13:13 - budapestyoga

#projektiyengar hetvenöt

bpy_asana_ardhasirsa.JPG

kilégzés és belégzés közötti végtelen tér. bezárom magam. létezem a semmiben, fenn és lenn között. lélegzetek nélkül. gondolatok nélkül. mozdulatlanságba zárva. csendbe feszülnek az izmaim. csak a szívem dobogását hallom.

megszűnik minden. minden, ami nem vagyok. amire nincsen szükségem. ami nem a mostban létezik. és csak a most létezik. csendesen, belefeszült izomkkal pihenek a volt és a lesz határán. észrevétlenül lélegzem, nehogy kiessek. és csak létezem. úgy, ahogyan vagyok.

nincs törekvés. nincs igyekvés. nincs semmi. nem akarok más lenni. nem akarok máshol lenni. nem akarok mást tenni. csak létezni a pillanatban. egyensúlyban. fenn és lenn között. kilégzés és belégzés között.

ezért.

#szeretjük, mert

  • erősíti a kart
  • erősíti a törzs izmait
  • erősíti a lábakat
  • felfrissíti az idegrendszert
  • rugalmassá teszi a gerincet
  • javítja az egyensúlyt

#hogyan

az ujjaim összekulcsolom. az alul lévő kisujjam belesimítom a tenyerembe, így nem trancsírozódik össze. a könyökeim vállszélesen tartom. nagyjából a fejem lapos része van a tenyerembe simítva, a fejtetőm pedig a talajon. a nyakam egyenes, a csigolyák nem torlódnak vagy törnek meg. a tarkóm hosszan tartom. a vállam erősen tolom el a fülemtől, hogy minél hosszabb lehessen a nyakam, és a testem főleg a karom tarthassa. farokcsontig nyújtózom fölfelé. a bordáim húzom befelé.

általában sírsászanából érkezem bele. vagyis a szorosan összezárt lábaim egyszerre engedem kilégzéssel lefelé, miközben a keresztcsontom hagyom hátrébb menni. spiccelek, de a lábujjaim nem feszítem. a talajjal párhuzamosan megállítom a lábaim, és itt tartva lélegzem tovább, finoman. az alhasam folyamatosan szippantom befelé.

#fontos

a váll ne essen le a fülhöz, mert úgy megterheli a tartás a nyakat, a gerincet. amíg bizonytalan a póz, érdemes falnál gyakorolni. a kereszcsont nyugodtan menjen kissé hátrafelé, homorítva a hátat, hiszen enélkül nem lesz meg az egyensúly.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3211946717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása