budapest yoga

szálamba-sírsászana egy/kartámaszos fejenállás egy

2017. május 19. 12:11 - budapestyoga

#projektiyengar hetvennégy

bpy_sirsaszana.JPG

megállok a matrac elején. lassan felfelé nyújtózom a fejem búbával. lefelé az ujjaim begyével. belesüppesztem a talpam a talajba. veszek egy mély lélegzetet, és sóhajtok egy nagyot. behunyom a szemem. és csak állok. a gondolatok még zubognak, érzem a bőrömön a napom lenyomatát. minden egy átláthatatlan káosz. masszává sűrűsödik az élet. minden hang, minden fény, minden illat. minden probléma, minden gondolat. minden tett és vágy és elképzelés. minden törekvés. minden, ami voltam, egészen eddig a pillanatig.

majd észrevétlenül addig hajtogatom magam, lélegzetről lélegzetre, míg sírsászanában nem találom magam.

megállok a fejem tetején. lassan felfelé nyújtózom a talpammal. beszippantom a köldököm. elnyújtóztatom a vállam, és a talajba süppesztem az alkarom. veszek egy mély lélegzetet. behunyom a szemem. és csak létezem. fejjel lefelé. a gondolatok már elcsendesedtek. minden sejtem lassan felsóhajtott. minden ugyanannyira káosz. de van, hogy fordítva már átlátni. van, hogy nem is kell. csak nézni kell, máshonnan. és hagyni, hadd kavarogjon magában. nem kell mindig, mindent megoldani. vagy elengedni. vagy átgondolni. vagy megfejteni. néha csak létezni kell. éppen ott és úgy és ahogyan vagyok. a mostban.

#szeretjük, mert

  • erősíti a test minden izmát
  • felfrissíti az idegrendszert
  • javítja az egyensúlyt

#hogyan

baba pózban az alkarom vállszéles távolságban lefektetem a talajra. összekulcsolom az ujjaim úgy, hogy az alul lévő kisujjam a tenyerem felé a másik kisujjam mellé fektetem, így nem trancsírozódik össze. befektetem a fejem a tenyerembe. a fejem búbja van a talajon, vagyis a legmagasabb pontja a koponyámnak. nem tolom a talajba, inkább a karomon tartom magam.

lábujjhegyre állok, egészen közel sétálok a lábujjaimmal a mellkasom felé, és onnan felemelem a lábaim szorosan egymáshoz szorítva, lassan fejenállásig. megállítom ott, ahol kényelmesen tudom tartani az egyensúlyom. beszippantom a köldököm, kinyújtom a derekam, ezzel is egyenesítve az egész testem.

#fontos

a vállam nagyon erősen távolítom a fülemtől, mert amint beesik, a nyak/gerinc azonnal fájni kezd és meg is sérülhet. ennek a fajta fejenállásnak mindig az erős kartámasz és a hosszú nyak a titka. ha nem megy a páros lábbal emelés, lehet zsugorpózba emelni eleinte a lábakat. ha még bizonytalan, érdemes vagy segítséggel gyakorolni, vagy akár falnál. bár nehéz utána az elszokás, tapasztalatból tudom. rémisztő lesz az első pár alkalom fal nélkül, hiába megy már biztoságosan...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3812434121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása