budapest yoga

nyúlnap

2016. március 27. 13:16 - budapestyoga

mindig is imádtam tésztát gyúrni. mert él, lélegzik.

szerintem fontos, hogy az ember élő ételt egyen. és bárki bármit mondjon, a kenyér nagyon is az. meg persze a kalács is. minden, ami élesztős.

idén megígértem a szerelmemnek, hogy sütök igaziigazi, fincsi foszlós kalácsot nyúlnapra. ez a szépség lett belőle. foszlósnak foszlós, az nem kérdés...:D

foszloskalacs.jpg

{foszlós kalács}

előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 20 perc
kelesztési idő: 45 perc
sütési idő: 20-30 perc

#mit

két deciliter langyos bio tej

fél kávéskanál nyírfacukor

tizenkét dekagramm élesztő

harminc gramm teavaj megolvasztva

háromszázötven gramm bio fehérliszt

egy darab tojás

öt teáskanál barnarizs szirup

egy csipet só

#hogyan

fél deciliter langyos tejben elkeverem az élesztőt, a nyírfacukrot és két evőkanál lisztet. meleg helyen hagyom a kovászt szépen növekedni úgy tíz percig.

fakanállal a tojás háromnegyedét elkeverem a barnarizs sziruppal és a csipet sóval. ehhez hozzákeverem a kovászt, aztán a maradék tejet.

elkezdem beleszitálni a lisztet kanalanként, miközben folyamatosan kevergetem. nagyjából a háromnegyedét adom hozzá.

aztán elkezdem kézzel gyúrni, a maradék lisztet hozzá adogatva. veszi fel rendesen, lehet kicsit többet is, de maradjon mindig kicsit ragacsos, mert csak akkor lesz foszlós a foszlós kalács...

alálisztezve, a tetejét is leszórva fél órát hagyom meleg helyen növögetni. aztán három részre osztom, és hosszú 'fonalakat' sodrok belőlük. összefonom őket, majd a végeit aláhajtogatom. beteszem a tepsibe sütőpapírra, és kelesztem még nagyon kényelmes tizenöt percig.

a maradék tojással lekenegetem alaposan a tetejét, majd beteszem sülni száznyolcvan fokos, légkeveréses, előmelegített sütőbe. nekem szó szerint húsz perc alatt kész lett. nem kellett több. de gondolom sütője válogatja...

gyönyörűszépséges...

#megjegyzés

vegán verzióhoz vaj helyett kókuszzsír, tej helyett mandulatej. a tojás a tésztából kihagyható, a tetejét pedig cukros vízzel is le lehet kenegetni, persze kicsit kevésbé lesz fényes.

Szólj hozzá!
Címkék: élet finom

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr378529426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása