a sütőtökkel valahogy úgy vagyok, hogy abból sosem elég.
általában csak megsütöm sütőben, és úgy, ahogyan van, megeszem mind. minden nélkül. flancolhatnék rozmaringgal, fokhagymával, olívaolajjal, bármivel... de minek. a sütőtök úgy tökéletes, ahogyan van. örök szerelem.
ennek ellenére, mikor múltkor deliciously ella oldalát böngésztem, ráakadtam erre a sütőtökrisottóra. egyből elhatároztam, mindenképp el kell készítenem.
hihetetlenül egyszerű recept, és elképesztően finom. kissé tovább gondoltuk némi újhagymával és petrezselyemmel, amit egy szupercuki legalább nyolcvan éves bácsitól szoktunk venni a piacon, aki reggelente szedi a kertjében. mellé pedig összedobtam egy gyors őszi salátát.
az egyetlen bajunk csak az volt, hogy túl kevés lett...
{újhagymás sütőtökrisotto}
két adag
előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 45 perc
#mit
egy kisebb sütőtök
egy bögre jázminrizs
három szál újhagyma
egy csokor friss petrezselyem
parajdi só, bors
#hogyan
a sütőtökkel most nagyon egyszerű dolgom van, mert a lényeg, hogy gyorsan megpuhuljon. pirítani nem kell. így elég, ha félbevágom, kimagozom egy evőkanállal, majd a vágott felületével lefelé egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetem a két felet, szépen egymás mellé.
a héját egy éles villával megszurkálom. és beteszem a sütőbe száznyolcvan/kétszáz fokra, amíg a belseje egészen meg nem puhul. (így a tök inkább megfő. ha pirulva szeretném, fél óra múlva felfordítanám, és úgy sütném tovább.) nagyjából harminc/ negyvenöt perc, és kész is.
eközben a rizst szárazon pirítom egy pici edényben úgy két-három percig. ha érezni a jázminrizs hihetetlenül finom illatát, már jó is. kétszeres forrásban lévő vizet öntök rá, szórok bele egy csipet sót, majd kis lángon forrástól számítva tizenöt percet főzöm, lefedve és kevergetés nélkül.
mikor elzárom alatta a lángot, a rizs tetejére szórom gyorsan a karikára vágott újhagymát, lefedem, és még húsz percet állni hagyom.
kiveszem a sütőböl a tököt. kikanalazom a belsejét, és ha elég puha, egyszerűen csak a kész rizsre kanalazom. ha nagyon darabos/szálas lenne, érdemes turmixgépben vagy botturmixszal simára dolgozni.
összekeverem a tökpürét az újhagymás jázminrizzsel. megborsozom, majd a felaprított friss petrezselymet is beleforgatom. és a sütőtökrisottó már kész is: krémes, édeskés, friss, és elképesztően isteni.
{őszi ropogós nyerssaláta}
két adag
előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 5 perc
#mit
fél bögrényi lilakáposzta
egy nagyobb répa
egy nagyobb szem piros alma
egy evőkanál aprított mandula
fél kisebb citrom leve
egy nagyobb löttyintésnyi szezámolaj
#hogyan
a lilakáposztát vékony csíkokra vágom. ráreszelem az almát és a répát. meglocsolom a citromlével és a szezámolajjal, meg rászórom a mandulát. ennyi az egész.
friss, színes, ropogós. hihetetlen finom. és nagyon illik a risottóhoz...