budapest yoga

ősz van, babám

2015. október 11. 12:07 - budapestyoga

a sütőtökkel valahogy úgy vagyok, hogy abból sosem elég.

általában csak megsütöm sütőben, és úgy, ahogyan van, megeszem mind. minden nélkül. flancolhatnék rozmaringgal, fokhagymával, olívaolajjal, bármivel... de minek. a sütőtök úgy tökéletes, ahogyan van. örök szerelem.

ennek ellenére, mikor múltkor deliciously ella oldalát böngésztem, ráakadtam erre a sütőtökrisottóra. egyből elhatároztam, mindenképp el kell készítenem.

hihetetlenül egyszerű recept, és elképesztően finom. kissé tovább gondoltuk némi újhagymával és petrezselyemmel, amit egy szupercuki legalább nyolcvan éves bácsitól szoktunk venni a piacon, aki reggelente szedi a kertjében. mellé pedig összedobtam egy gyors őszi salátát.

az egyetlen bajunk csak az volt, hogy túl kevés lett...

sutotokrisotto.JPG

{újhagymás sütőtökrisotto}

két adag
előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 45 perc

#mit

egy kisebb sütőtök

egy bögre jázminrizs

három szál újhagyma

egy csokor friss petrezselyem

parajdi só, bors

#hogyan

a sütőtökkel most nagyon egyszerű dolgom van, mert a lényeg, hogy gyorsan megpuhuljon. pirítani nem kell. így elég, ha félbevágom, kimagozom egy evőkanállal, majd a vágott felületével lefelé egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetem a két felet, szépen egymás mellé.

a héját egy éles villával megszurkálom. és beteszem a sütőbe száznyolcvan/kétszáz fokra, amíg a belseje egészen meg nem puhul. (így a tök inkább megfő. ha pirulva szeretném, fél óra múlva felfordítanám, és úgy sütném tovább.) nagyjából harminc/ negyvenöt perc, és kész is.

eközben a rizst szárazon pirítom egy pici edényben úgy két-három percig. ha érezni a jázminrizs hihetetlenül finom illatát, már jó is. kétszeres forrásban lévő vizet öntök rá, szórok bele egy csipet sót, majd kis lángon forrástól számítva tizenöt percet főzöm, lefedve és kevergetés nélkül.

mikor elzárom alatta a lángot, a rizs tetejére szórom gyorsan a karikára vágott újhagymát, lefedem, és még húsz percet állni hagyom.

kiveszem a sütőböl a tököt. kikanalazom a belsejét, és ha elég puha, egyszerűen csak a kész rizsre kanalazom. ha nagyon darabos/szálas lenne, érdemes turmixgépben vagy botturmixszal simára dolgozni.

összekeverem a tökpürét az újhagymás jázminrizzsel. megborsozom, majd a felaprított friss petrezselymet is beleforgatom. és a sütőtökrisottó már kész is: krémes, édeskés, friss, és elképesztően isteni.

{őszi ropogós nyerssaláta}

két adag
előkészületek: 10 perc
elkészítési idő: 5 perc

#mit

fél bögrényi lilakáposzta

egy nagyobb répa

egy nagyobb szem piros alma

egy evőkanál aprított mandula

fél kisebb citrom leve

egy nagyobb löttyintésnyi szezámolaj

#hogyan

a lilakáposztát vékony csíkokra vágom. ráreszelem az almát és a répát. meglocsolom a citromlével és a szezámolajjal, meg rászórom a mandulát. ennyi az egész.

friss, színes, ropogós. hihetetlen finom. és nagyon illik a risottóhoz...

2 komment
Címkék: élet finom

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr527972799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.16. 19:39:18

köszi az ötletet, kipróbálom :)
süti beállítások módosítása